Böylesine mükemmel bir şehire her zaman sitemizde yer veriyoruz.
Peki bilmeyen ve Doğubayazıt'a gelmeyenler, bu şehire nasıl gelebilir ve bu şehri nasıl keşfedebilir, sizler için bunları anlatmadan önce bu şehrin muazzam tarihi yerlerini ve yöresel yemeklerini, örf adet ve kültürlerini açıklamak istiyoruz.
Doğubayazıt'ta bilinenlerin aksine on değil tam onbir tarihi güzellik ve miras bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Dünya'nın ilk kalorifer sistemine sahip İshak Paşa Sarayı'dır. yapımı tam 3 padişahtan süre gelerek 99 yıl sürmüştür. Yapımına Çolak Abdi paşa ile başlanılmış, devamında Mahmut paşa ve son olarak sarayı İshak Paşa bitirdiği için İshak Paşa sarayı adını almıştır. Bazı rivayetlere göre saray okadar ihtişamlı yapılmış ki, o dönemde İstanbul'da bulunan ve yedi kıtayı yöneten Topkapı sarayından, İshak Paşa çağırılmış ve kendisi ikaz edilmiş bu saraydan daha ihtişamlı bir saray nasıl yaparsınız diye uyarılmıştır.
İshak Paşa sarayını çok fazla anlatmak istemiyoruz çünkü görmeyenlerin gelip görmesini istiyoruz. Doğubayazıt'ta İshak Paşa Sarayından sonraki en güzel gezilecek ve görülecek yer Ağrı Dağı'dır. Ağrı dağı aslen Doğubayazıt'ın sınırları içerisindedir fakat Ağrı adını almıştır. Ağrı Dağı çok geçmiş yıllarda volkanik bir dağ olup patlamış ve volkanlarını etraftaki şehire kadar püskürtmüştür. Şuanda ise sönmüş ve birdaha patlaması imkansız olan bir dağdır. En büyük özelliği ise Türkiye'nin en büyük dağı olmasıdır. Dağın tam zirvesine iyi bir ekiple çıkılabilmektedir.
Ağrı Dağından sonra sizlere tam 3 bin yıllık geçmişi olan Urartu kalesinden bahsetmek istiyoruz. Doğubayazıt'ta medeniyetlerden çok öte bir tarihten bahsediyoruz geçmişi tam 3 bin yıl öncesine dayanan Urartu kalesi. Bu kalede İshak Paşa Sarayı'nın hemen yanında yer almaktadır. Çok büyük bir dağın tamamına kurulmuş büyük surlarla çevrilmiş bir kale. Gelip görmeyenlerin mutlaka gelip bu kaleyi görmelerini öneriyoruz.
Urartu kalesinden sonra sizlere Şafii Camisinden bahsedeceğiz. Bu cami Urartu kaleinin hemen altında, dibinde yer almaktadır. Doğubayazıt ilçesi çok gelişmemişken, İshak Paşa Sarayı civarında kurulu iken eski bayazıt halkının kullandığı bir camiydi. Meshepleri Şafii olması yüzünden adını Şafii Camisi olarak adlandırmışlardır.
Şafii Camii'nden bahsettikten sonra büyük alim ve filozof Ahmedi Hani'yi kısaca anlatmak istiyoruz. Tabi bu büyük alim ve Filozof burada anlatılmayacak kadar büyük bir alimdir. Bu alim Ahmedi Hani türkçe olarak Ahmedi Hani diye hitab ediliyor. Aslen adı kürtçe'de Ehmedê Xani dir. Xani aşiretine mensup olduğu için Ehmedê Xani adını almıştır. İshak Paşa sarayında katiplik yapmış ve dört dil ( Kürtçe, Türkçe, Arapça, Farsça ) bilmesine rağmen eserlerini Kürtçe yazmıştır. Büyük alim Ehmedê Xani'nin türbeside hemen İshak Paşa sarayı civarında bulunmakta ve her yıl yüzbinlerce insanın ziyaretine uğramaktadır.
Sizlere Ahmedi Haniden bahsettikten sonra Nuhun Gemisinden kısaca bahsetmek istiyoruz. Nuhun gemisinin elbette kesin ve net yerinin bilinmemesiyle beraber, en net yerinin bilim adamlarının keşifleri sonucu Doğubayazıt'ta olduğu söylenmektedir. Doğubayazıt'ta Nuhun gemisine ait hiç bozulmayan Subhan köyünün bir dağında bir izi bulunmakta, diğer bir araştırma sonucu Nuhun gemisi'nin Ağrı Dağı'nın tepesinde olmasıdır. bilim adamları Ağrı Dağı'nın tepesinde çok eski yıllara ait tahta kalıntıları bulmuştur. Kendi fikirlerincede Nuhun gemisinin Ağrı Dağı'nın tepesine oturduktan sonra suların çekilmesidir. Bu yüzden şimdilik Nuhun gemisi için en net ve kesin yer Doğubayazıt olarak görülmektedir.
Birde Doğubayazıt'ta herkesin bilmediği bir Buz mağarası vardır. Bu mağaranın içi yaz kış buzdur. Yabancı devletlerde ve belgesellerde gördüğünüz mağaranın aynısıdır. Bu mağara Küçük Ağrı Dağının güney eteğinde Hallaç köyünün yaklaşık 3 km kuzey doğusunda, meteor çukuru ile aynı lav tüneli sistemi üzerinde bulunan doğal bir anıt mağarasıdır.
Sizlere Buz mağarasından sonra Türkiye'de tek olan Meteor çukurundan bahsetmek istiyoruz. Bu mağara tam 60 metre derinliğinde ve gökten düşen meteor taşı halen içinde bulunmaktadır. Sürekli dökülen toprak ve kaya parçalarından dolayı bu bulunmaz eser şimdilik görünmemektedir. Meteor çukuru İran sınır kapısına çok yakındır. Ziyarete açıktır.
Şimdide sizlere Doğubayazıt'ın tatlı su kaynağı olan Balıklı Göl'den bahsedelim, Bu göl Doğubayazıt'ın Bezirhane köyü'nün hemen bitişiğinde bulunan ve içinde tatlı su balıklarının bulunduğu muazzam bir göldür. Suyu tatlıdır ve Doğubayazıt'ın temel içme suyunun kaynağıdır. Göl okadar büyüktür ki üstünde sandal ve tekneler ile gezilebilmektedir.
Şimdi size pek fazla kimsenin bilmediği Meryemana kilisesinden bahsedeceğiz. Bu kilisede Doğubayazıt'ın Meryemana köyünde bulunmaktaydı. Evet bulunmaktaydı dedik çünkü eski yıllarda batıl inançlardan dolayı bu kilise köy halkı tarafından yıkılmıştır. Hıristiyanlar için büyük bir ibadet yeri olan Meryemana kilisesi yıkılmasaydı günümüzde yüzbinlerce ek turistin daha şehire gelmesine vesile olacaktı. Ne yazıkki Meryemana kilisesi ile ilgili bir görsele şimdilik sahip değiliz.
Son olarak Doğubayazıt'ın Keşiş Bahçesinden bahsedelim. Bu Bahçe çok eski yıllara dayanan yanı İshak Paşa Sarayı dönemlerine dayanan ve eski Mem û Zin gibi büyük insanların buluşmasına ev sahipliği yapmış bir yer. İçinde yüzlerce hatta binlerce meyve ağacı bulunmaktaydı. Şimdilerde ise maalese ağaçların çok eski olmasından dolayı ağaçlar kesilmiştir. Halada bu güzel yeri ziyaret edebilirsiniz.
Doğubayazıt'ın neyi meşhur ?
Doğubayazıt'ın yemek olarak en meşhur yemeği Abdigör Köftesi'dir. Bu köftenin adı neden Abdigör'dür ? İshak Paşa Sarayı döneminde Çolak Abdi paşaya yapılan özel bir diyet yemeği olmasından dolayı şimdiki çağımıza süregelmiştir. Bu köfte kırmızı etten yapılır. Sıcak yeni kesilmiş et düz taş üzerinde tahta tokmak ile saatlerce dövülüğ tüm sinirleri alındıktan sonra yapılır. İnternetten detaylı tariflerine bakabilirsiniz.
Bunun yanında Doğubayazıt'ın düğünleri çok meşhurdur. Eski örf ve adetlerini devam ettirirler. Özellikle düğünlerin kına gecesinde damat ve sağdıç tıraşı yapılır. bu traş esnasında damat ve sağdıç arkadaşları etrafına toplanıp uzun hava şarkılar söylerler.
Peki Doğubayazıt'a nasıl gelebilirsiniz ?
Doğubayazıt Ağrı'nın 80 km iran sınırına yakın bir ilçesidir. Yani Ağrı'dan 80 km uzak iran sınırında bir ilçedir. Doğubayazıt'a gelmek isteyenler Ağrı Ahmedi Hani Havalimanını kullanarak çok rahat gelebilirler. Ağrı Ahmedi Hani Havalimanından indikten sonra dilerseniz Doğubayazıt servisleriyle dilerseniz özel bir taksiyle Doğubayazıt'a en geç bir saat içinde ulaşabilirsiniz. Otogardan otobüslerlede direk olarak Doğubayazıta gelebilirsiniz.
loading...