Ağrı Doğubayazıt nasıl bir yer ? Nasıl Gidilir ? Hakkında
Değerli okurlarımız Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi hakkında medyada, sosyal medya'da yada özellikle insanlar arasında binlerce konu başlığı altında binlerce şey söylenebilir.
Biz Son Dakika 04 ekibi olarak sizlere Doğubayazıt'ın nasıl bir yer olduğunu, ne gibi güzelliklerinin yada dezavantajlarının olduğunu detaylı bir şekilde anlatmak istiyoruz. Doğubayazıt Ağrı ilinin en büyük ilçelerinden biridir. İran ile sınırında yani irana olan uzaklığı 35 km dir. Doğubayazıt ilçesi tarihi yapısı ve güzellikleri ile Türkiye'de sayılı şehirlerimizden birtanesidir. Biz bunları Doğubayazıt'ta yaşayanlar olarak gönül rahatlığı ile anlatıyor ve sizlerinde Doğubayazıt'ı tanımasını istiyoruz.
Doğubayazıt'ta Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Urartu Kalesi, Şafii Camii, Ahmedi Hani Türbesi, Meteor Çukuru, Buz Mağarası, Balıklı Göl, Nuh'un Gemisi gibi sayısız tarihi güzellik yer almakta. Doğubayazıt'ın 2019 yılındaki verilere göre nüfusu 121 bindir. Nüfusun % 53'ünü erkek % 47'sini kadın oluşturmaktadır. Toplam 85 köyü bulunmaktadır. Genel kazanç ve maddi geçimleri sınır tiaretidir. Bunun yanında Doğubayazıt ilçesinin Pasajları'da çok meşhurdur. Bu pasajlarda genelde iran ve çin ürünleri üzerine Toptan ve Perakende ürün satışı yapılmaktadır.
Doğubayazıt ilçesinin çok köklü bir geçmişi vardır. Öyleki Doğubayazıt, Beyazıt eskiden ildi ve çevredki Iğdır, Kars, ve Hatta Erzurum bile bu ile bağlıydı. Yüzyıllar önce vilayetliği alınıp Ağrı'ya verildi. Doğubayazıt yaklaşık yüz yüzelli yıl önce ishak paşa sarayı etrafında kurulu bir şehirdi, ve eski Bayazıt diye tabir edilirdi. Oradaki nüfusun artması ve coğrafi şartlardan dolayı Doğubayazıt halkı Doğubayazıt'ın 7 km uzağında tepede olan İshak Paşa Sarayı civarındaki evlerini ve yerlerini bırakarak aşağıya inmişlerdir. Eski Doğubayazıt şehrinin içinde Doğubayazıt halkı Ermeni halkı ile birlikte iç içe yaşıyorlardı. Ermeniler burdan gitmeden önce mal, mülk dahibi idiler ve Doğubayazıt halkıyla sıkı bir akrabalık ve dostluk ilişkileri vardı. Zamanla ermenilerin sürdürülmesinin ardından sadece Doğubayazıt halkı burada kaldı.
Şimdikki Doğubayazıt halkının nasıl olduğunu hangi dili genellikle konuştuğunu merak ediyor olabilirsiniz. Sizlere bunlarıda açıklayalım. Doğubayazıt halkının % 80'i kendi arasında Kürtçe konuşur. Anadilleri Kürtçe'dir. Ama Genel olarak Kürtçe konuşmaları sizleri korkutmasın çünkü çok güzel Türkçe'de konuşurlar. Özellikle şehre yeni atanan memurlara elinden geleni yaparlar. Gerçekten çok misafir perverdiler ve zararsızdırlar. Doğubayazıt ilçesine ilk gelen yada gelmeden kulaktan duyduğu şeylere inanan yeni memurlarımız Doğubayazıt halkının zarar veren kişiler olduğunu düşünebilir. Bu kesinlikle Yanlış ve Yalandır. Burdan giden yada buraya atanan memurlara sorarsanız sizlere Doğubayazıt'ın nasıl bir yer olduğunu halkının özellikle yabancılara ne kadar iyi ve misafir perver olduğunu öğrenebilirsiniz.
Diyelim ki tayininiz Doğubayazıt'a çıktı yada Doğubayazıt'a gezmek için gelmek istiyorsunuz. Yapacağınız şey çok kolay ister tek başınıza, isterseniz ailenizle Doğubayazıt'a gelmek isterseniz tek yapmanı gereken şey Ağrı iline bir uçak bileti yada Otobüs bileti almak. Doğubayazıt'a Uçakla gelmek istiyorsanız Ankara aktarmalı heryerde uçakla Ağrı iline inip Ağrı Hava limanından servisler ile direk bir saatlik bir yolculukla Doğubayazıt ilçesine gelebilirsiniz. Otobüslede keza öyle Otobüsle gelmek isteyenlerde Ağrı'ya gelebilir yada Otobüsle direk Doğubayazıt'tan inebilirler. Kendi aracınızla gelmek isterseniz Erzurum, Ağrı Doğubayazıt istikametini yada Van Muradiye Çaldıran Doğubayazıt istikametini kullanarak çok rahat ve güvenli bir şekilde gelebilirsiniz.
Doğubayazıt'ta çok sayıda Hotel ve Apart daireler mevcut, gezmek için geldiğinizde buralarda da güvenle kalabilirsiniz. Doğubayazıt ilçesinin gezilecek çok tarihi yerleri var. Ağrı Dağı zirvesinede turlar vasıtasıyla iki yada üç günde çıkabilirsiniz. Ağrı Dağı civarında olan Meteor Çukurunu ve yine o bölgede olan Buz Mağarası ve Nuh'un gemisinide ziyaret edebilirsiniz. İshak Paşa Sarayı, Urartu Kalesi, Şafii Camii ve Ahmedi Hani Türbesi aynı yerde olduğu için İshak Paşa Sarayı'nı ziyaret ederken bu diğer tarihi güzelliklerimizide çok rahat ve kolay ziyret edebilirsiniz.
Doğubayazıt ilçemize gelmişken İshak Paşa Sarayı döneminden süre gelen yöresel yemeğimiz Abdigör Köftemizide Yöresel Yemekler Restaurantlarımızda yiyebilirsiniz. Yemeklerden bahsetmişken Doğubayazıt'ın içinde Migros, Tekzen, LC Waikiki, Burger King, Yemen Kahvesi, Osmanlı Kahvesi, Taxi Big Yellov gibi mekanların olduğu ünlü AVM'mizide gezebilirsiniz. Bu AVM'mizin içinde Çocuk oyun parkları, Sinemalar gibi çok aktivite bulunmakta.