Altın ( Gömü ) aramak yada çıkarmak serbest mi ?
Büyük bir hazine yada gömü bulmak, aramak kimilerinin hobisi, kimilerinin vazgeçilmez tutkusu.
Kısa yoldan zengin olmak büyük bir gömü ve hazine bulmak her insanın isteği. Fakat elbette bu işler o kadar kolay değil. Türkiye'de hatta Dünya'da geçmişimizde büyük medeniyetler, imparatorluklar, krallıklar yaşadığı için gömü ve altn olma olasılığı hayli yüksek.
Hatta söylentilere göre tesadüfen yada bilerek arayıp altın bulanların sayısıda birhayli yüksek. Tabi bunlar söylentiler arasında. Bu işin ne kadar gerçek oluğu bilinmiyor. Tabi bunun yanında kaçak gömü arayan, hazine arayıp, gömü arayıp yakalanıp gözaltına alınanlarda, tarihi eser kaçakçılığı yapıp yakalananlarda çok.
Gömü, define arama işi bulunduğunuz şehirlerin yönetmeliklerine göre değişebilmektedir. Fakat bu işin muhataplık kanalı Kütrü ve Turizm Bakanlığıdır. Yani Define yada Gömü aramak kanunlarımızda resmi işlemleri, başvuruları yapıldıktan sonra suç değildir. İzinsiz define aramak, gömü aramak, sit alanlarına zarar vermek suçtur ve kanunlarımızda maddi manevi cezaları mevcuttur.
Diyelim ki bulunduğunuz şehirde gömü olduğunu yada define gibi tarihi mirasların olduğunu düşünüyor ve arama, yada bulma için gerekli izinleri almak istiyorsunuz. Resmi Gazete Tarihi: 27 Ocak 1984 Resmi Gazete Sayısı: 18294 ile yayınlanan kanunda Madde1 ile : Bu yönetmeliğin amacı; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda belirtilen yerler dışında define aramalarında uyulacak esasları belirlemektedir. deniliyor.
Madde2: Bu yönetmelik, define arama ruhsatının verilmesine, define arayıcıdan istenecek belgelere, aramanın nasıl yapılacağına ve çıkan defineden arayıcıya tanınacak haklara ilişkin hükümleri kapsar. Yani gerekli kurumlardan resmi izinleri alırsanız define arayabilir ve çıkarabilirsiniz. “Bakanlık”, “Kültür ve Turizm Bakanlığını, “Müze”; Eski eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Müzeleri, ifade eder.
Define aramak isteyenler için müracatın 5. maddesinde şöyle yazar Madde5: Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile müracaat ederler. Devamında 6. maddede şöyle yazar Madde6:Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskun, gayrimeskun, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanır.
Maddelerin devamında ise söyle yazar
Madde7:a)Define aranacak sahanın yetkili teknik elemana çizdirilmiş, İl Bayındırlık Müdürlüğünce tasdikli, 1/500 ölçekli tasviye münhanili haritası veya krokisi,
b)Krokisi çıkarılamayacak ev ve bunun gibi yerler için ise ada, parsel ve çap numarasını belirten vaziyet planı,
c)Uzaktan ve yakından olmak üzere çeşitli yönlerden çekilmiş net fotoğrafları,
d)Define aranacak yer sahipli ise; gerçek kişilerden noterden tasdikli muvafakatname, tüzel kişilerden de yetkili organlarından alınacak muvafakat yazısı,
eklenir.
Madde8: Define aranacak yer 100 m2yi geçemez. Bu yer verilecek fotoğraflarla harita veya krokiler üzerinde işaretlenir.
Madde9:Mülki amir, define aranacak yerin 2863 sayılı Kanun’un 6ncı maddesinde belirtilen yerler ile tesbit ve tescil edilen sit alanları ve mezarlıklar içinde olup olmadığını, define aranmasından sakınca bulunup, bulunmadığını, en yakın müze müdürlüğüne tesbit ettirir.
Madde10: Müze Müdürlüğünce, müracaat uygun bulunduğu takdide define arama ruhsatı verilir. Ruhsatname bir yıl sürelidir. Define araması aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabilir.
Madde11: Define araması, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Maliye ve Gümrük ve İçişleri Bakanlıklarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılır.
Yani kısaca şöyle özetlememiz gerekirse, defineyi yasal prosedürlere uyarak arayabilir ve çıkarabilirsiniz. Elbette resmi prosedürleri çok uğraştırıcı olabilir fakat yasa dışı define aramanın ve çıkarmanın kanunlarımızda hapis cezasına kadar yaptırımları mevcuttur.