Doğubayazıt'a özel Abdigör Köftesi nasıl yapılır ?
İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa'ya özel yapılan ve Doğubayazıt'ta yöresel lezzet haline gelen Abdigör Köftesi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine gelipte bu lezzeti tadmayan yoktur. Çok eski yıllara dayanan ve Doğubayazıt'ın yöresel lezzeti haline gelen Abdigör Köftesi, İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa'ya yapılan özel bir diyet yemeğiydi.
Tam 400 yıl önce yapılan bu özel yemek Şimdilerde ise günümüze kadar gelmiş ve Doğubayazıt'ın yöresel yemeği haline gelmiştir.
Peki Abdigör Köftesini kendi evinde yapmak isteyenler ne yapmalı ? Bu yemek nasıl yapılır ? Sizlere tarifini anlattıktan sonra bu yemeğin hikayesinide anlatmak istiyoruz.
Gerekli Malzemeler
- Yeni kesilmiş İneğin eti gerekli, etin yeni kesilmiş ve sıcak olması lazım.
- 2 kilo dana bonfile ( Yeni kesilmiş et, sıcak olması lazım herkes bunu bilmez en büyük özelliği yeni kesilen havan etinin olması gerekiyor. )
- 1 adet büyük kelle soğan
- 2 çorba kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 kilo pirinç ( İran pirinci olursa daha iyi olur )
- 2 paket toz bulyon
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- Bir paket katı yağ
- Dilerseniz süslemek için maydanoz, domatez ve patlıcanda kullanabilirsiniz
Yapılışı
Yöreğe ait düz taş üzerinde yeni kesilmiş kırmızı et yarım saat boyunca tahta tokmakla dövülerek hamur kıvamına getirilir. Buradaki amaç etin tüm sinirlerini ve yağlarını ayırmak. Oldukça zahmetli bir yemek olabilir ama bittikten sonra parmaklarınızıda beraberinde yememeniz için sizi uyaralım. İyi dövdükten ve sinir, yağlarını aldıktan sonra iki tatlı kaşığı tuz ekleyip bi 25 dakika kadar tekrar dövün. Dövdüğünüz et macun kıvamına gelmiştir. Şimdi ince kıyılmış bir bütün kelle soğanı, karabiberi ve toz biberi ekleyin, elinizle güzelce karıştırarak yoğurun.
Şimdi büyük bir tencerenin yarısını geçecek kadar su koyup iki tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra yoğruduğunuz eti ceviz büyüklüğünde elinizde top yapıp suya atın. Tencerenin kapağını kapatın ve 20 - 25 dakika kaynayan suda kendi halinde bırakın. Köfteler piştikten sonra çıkarın suyunu süzün. Şimdi en büyük özellik burada başlıyor. Pirincinizi bu suyla yapmayı başarırsanız daha lezzetli olacaktır. Pilavınızı da ayrıca yapıp tabapa pilavınızı koyun ve köftenizide pilavın üzerine yerleştirin.
Dilerseniz tabağınızı dediğimiz gibi maydanoz, domatez ve pişmiş patlıcan ile süsleyebilirsiniz. Bu yöresel yemeğimizin yanında içeçek olarak elbette ev yoğurdundan yapılmış bir ayran gider. Afiyetler olsun.
Peki Abdigör Köftesinin Hikayesi nedir ve günümüze nasıl ulaşmıştır ?
Doğubayazıt ilçesinde olan İshak Paşa Sarayı'nı herkes bilir. O dönemde anlatılanlata göre İshak Paşa'nın babası Kör Abdi Paşa hastalanır. Hastalığından dolayı hiçbir yemeği yiyemiyor midesi kabul etmiyor. Dönemin uzmanlaşmış aşçıları Kör Abdi Paşa için bir arayışa girerler. O dönemlerden de daha eski dönemlerde kuşaktan kuşağa anlatılarak gelen ve yanlızca hastalara yedirilen bir diyet yemeğini kendilerince harmanlayarak yeniden yaparlar. Düve toklu ve Genç Sığırın taze ve yağsız olan bacak kısmından alınan etin, geleneksel yöntemlerle tahta tokmakla dövülerek sinirlerin özenle ayırılarak yapıldığı bu yemek, Çolak Abdi Paşa'ya sunulur. Kör Abdi Paşa bu yemeği o kadar çok beğenir ki, kendisine dokunmadığı için sıkça istemiştir. Bu yemek böylece yüzyıllardan beridir günümüze kadar gelmiş ve Doğubayazıt ilçesinin yöresel yemeği haline gelmiştir.