Antioksidanlar Nelerdir ve Sağlığınıza Nasıl Fayda Sağlayabilirler? İşte Bir Beslenme Uzmanı Ne Diyor?
Muhtemelen gıda ve beslenme makalelerinde ve reklamlarda yüzlerce kez atıfta bulunulan "antioksidan" kelimesini görmüşsünüzdür. Terimin bir Google araması, şaşırtıcı bir 132 milyon sonuç üretir. Ancak antioksidanlar tam olarak nedir, sağlığınıza nasıl fayda sağlarlar ve bunları tüketmenin en iyi yolları nelerdir? İşte antioksidan temelleri üzerine bir astar.
Antioksidanlar nelerdir?
Antioksidanlar vücutta bulunan ve oksidatif strese karşı koyan bitki bazlı gıdalarda bulunan moleküllerdir. Özetle, oksidatif stres, hücreye zarar veren serbest radikallerin üretimi ile vücudun bunların zararlı etkilerine karşı koyma yeteneği arasında bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkar.
Serbest radikaller, normal metabolizmanın bir yan ürünü olarak ve egzersize , güneşe maruz kalmaya ve duman ve sigara dumanı gibi çevresel kirleticilere yanıt olarak oluşur . Serbest radikaller tarafından tetiklenen oksidatif stres, sağlıklı hücrelere zarar verir ve kanser, diyabet, Alzheimer hastalığı , Parkinson hastalığı ve kalp hastalığı gibi çeşitli hastalıklarda rol oynadığı düşünülmektedir . Oksidatif stres yaşlanmayı da olumsuz etkiler.
Antioksidanlar esasen sağlıklı hücreleri serbest radikal saldırılarından korumak için koruma görevi görür. Bunu yaparak, uygun fizyolojik işlevi sürdürmeye ve sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
O hareket antioksidanlar olarak, gelen maddelerin yüzlerce binlerce değilse vardır C vitamini için flavonoidler ve polifenoller. Çok çeşitli bitki bazlı gıdalar antioksidanlar sağlar, bu nedenle kolayca bulunurlar. En iyi kaynaklardan bazıları çilek, kakao, otlar ve baharatlar, fasulye, enginar , elma, fındık ve tohumlar, kiraz , koyu yapraklı yeşillikler, kahve ve çay, kepekli tahıllar, üzüm , domates , patates ve tatlı patates, avokado ve nardır. .
Antioksidan alımınızı nasıl artırabilirsiniz?
Daha geniş bir antioksidan yelpazesinin yanı sıra vitaminler, mineraller ve lif almak için, farklı renklerde çeşitli bitki bazlı gıda gruplarını hedefleyin. Müşterilerime her gün yemeklerine beş kap sebze ve iki kap meyve koymalarını tavsiye ediyorum. Örneğin, kahvaltıda bir fincan meyveye ek olarak, kahvaltıda bir fincan sebze, öğle yemeğinde iki ve akşam yemeğinde iki ve günlük atıştırmalıkların bir parçası olarak bir fincan sebze ekleyin.
Antioksidan alımınızı artırmanın bir başka yolu da işlenmiş gıdaları bütün bitki bazlı gıdalarla değiştirmektir. Meyve ve fındıkla doldurulmuş bir kase 'zoat' (kabak yulaf ezmesi) için bir kahvaltı hamur işi yapın. Bir sandviç ya da dürüm yerine, üzerine fasulye, kahverengi pirinç ve terbiyeli guacamole eklenmiş cömert bir yeşillik tabanıyla yapılmış bir kaseye gidin. Fındıklı veya tohumlu meyveler veya humuslu sebzelerle atıştırmalık. Tatlı ihtiyacınızı bitter çikolata ile giderin. Sabah kahvenize tarçın serpin ve su veya çayı antioksidan bakımından zengin otlar ve meyve parçalarıyla demleyin. Bütün gıdalardan çok fazla antioksidan almak imkansızdır. Ayrıca, antioksidan bakımından zengin yiyecekleri seçmek, diyetinizin genel beslenme kalitesini yükseltebilir.
Amaç, mümkün olduğu kadar çok antioksidan yüklemek değildir. Piyasada yüksek dozda antioksidan takviyeler var ama bunlar vücudunuzu korumanın en iyi yolu değil. Aslında, bazı araştırmalar , yüksek doz beta-karoten takviyelerinin kullanımını sigara içenlerde artan akciğer kanseri riskine bağlamıştır . Yüksek dozda antioksidan E vitamini takviyesi almak hemorajik inme (beyinde kanamanın neden olduğu bir inme türü) ve prostat kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir .
Antioksidanları tüketmenin en iyi yolu bütün, bitki bazlı gıdalardır. Bunun nedeni kısmen antioksidanların birbirleriyle ve diğer biyoaktif bileşiklerle sinerji içinde çalışmasıdır. Başka bir deyişle, sağlığın korunması için karmaşık bir tarifin bir bileşenidirler.
Antioksidanlar hakkında alt satır
Antioksidanlar proaktif beslenmenin önemli bir yönüdür ve yaşlanmayı ve kronik hastalıkları savuşturmaya yardımcı olabilir. Bu nedenlerle, daha iyi görünmenize ve hissetmenize yardımcı olabilirler. Ancak antioksidanlar her derde deva değildir ve doktorunuzun gözetimi olmadan tıbbi bir durumu tedavi etmek için ek formda kullanılmamalıdırlar. Antioksidanların faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için, onları tam gıdalardan veya tam gıda bileşenlerinden yapılan ürünlerden elde edin - aynı zamanda günlük dozunuzu almanın en lezzetli ve tatmin edici yoludur.